Sayfalar

3 Ocak 2017 Salı

SAHNEDEKİ HATALARIMIZDAN NELER ÖĞRENEBİLİRİZ?

Bir konser ya da odisyon sırasında yaptığınız hataların etkisinden kurtulmakta zorlanıp, sahne üstünde geri kalan zamanınızı bu hatanın etkisiyle geçirerek kendinizi güvenli kalmak adına bloke mi ediyorsunuz? Yaptığınız hatalar dikkatinizi dağıtıp oraya takılı kalmanıza neden oluyor, canınızı acıtıp sizi etkisi altına alıyor ve o anda kalmanızı engelliyor mu? Profesyonel bir Cellist arkadaşımın sözlerini aktarayım size o halde. "Bir hata yaptığımda, ezberimi unuttuğumda ya da  entonasyonum bozulduğunda genellikle telaşlanıp konsantrasyonumu kaybetme eğilimim var. Genellikle bu olduktan itibaren tedbirli olmak adına kendimi geri çekerim ve saklanmaya çalışmak aslında daha çok hata yapmaya başlamama sebep olur. Konser genel olarak ne kadar iyi gitmiş olursa olsun tek düşünebildiğim yaptığım hatalar olduğu için de  sonrasında hissettiğim büyük bir hayalkırıklığıdır."
Bütün sahne sanatçıları tabi ki iyi bir performans sergilemek isterler. Günler, aylar süren tüm çalışmalarımız ve çabamız bunun içindir elbette. Ancak aynı zamanda aslında hepsi hatalar da yaparlar. (Zihin Yapıları ile ilgili önceki yazıma göz atarsanız bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.https://safakeriskin.blogspot.com.tr/2016/12/hangisi-sizsiniz.html ) Bazı sanatçılar sahnede daha çabuk kendilerini toparlayabilirken diğerleri "iyi" performans sergilemeye o kadar odaklıdırlar ki yaptıkları hatalar içten içe özgüvenlerini baltalarken gelecekteki performanslarını dahi etkiler.
Oysa ki hatalar, öğrenme sürecimiz için çok gereklidir. Hata yoksa öğrenme ve gelişme de yoktur aslında. Sahnede "güvenli ve güvende" olmaya çalışmak, sonrasında duygusal ve zihinsel olarak kendimiz geri çekmek, hatalarımız için sürekli bahaneler aramak bizi hiçbir yere götürmez. "Kendimize rağmen" güvenli alanımızdan çıkıp, yapabileceğimizin en iyisine odaklanarak ne olursa olsun devam etmek sahnede olmanın gerçeğidir. Ana fikir hatalarımızdan korkmak değil, ders almaktır.
Performansınızı değerlendirirken hatalarınız konusunda kendinize şu soruları sormanız, bunlardan ders çıkarmanızı sağlayacaktır.

*Neyi daha farklı yapabilirdim?
*Bundan ne öğrenebilirim?
*Bu durumdan bana bir dahaki performansımda yardımcı olacak ne ders çıkarabilirim?

Unutmayın sevgili arkadaşlar, yaşamda da olduğu gibi sahnede de yapılan her hata gelişip öğrenmemiz ve daha iyi bir icracı olmamız için birer fırsattır. Yeter ki hatalarımıza nasıl yaklaşabileceğimizi bilelim.

2 yorum:

  1. Canım, ne güzel ifade etmişsin! O anları yaşadım birden, amaniinn!! Sadece bir kere o korkuyu atıp bir sonraki mezüre odaklansak iş bitecek. Amaa işte o an varya, geri çekilmeyip" olan oldu, yola devam" dediğimizde özgürleşeceğiz. Her zamanki gibi yine prangaları biz vuruyoruz ayağımıza.. Yüreğine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin deyiminizle "bu korkuyu atma"nın tekniklerine odaklanıyoruz sanatçı adaylarımızla birebir çalışmalarımızda tam olarak. Yazımda kendinizi buldugunuzu görmek ne guzel😊😘

      Sil