Sayfalar

19 Aralık 2016 Pazartesi

HANGİSİ SİZSİNİZ?

Yaşamımız boyunca edindiğimiz bakış açımızın hayatımızı yönlendirmekte ne derece derin bir etkiye sahip olduğunu biliyoruz. Hatta bizim olmak istediğimiz kişi olmamızda ya da hakettiklerimizi başarmamızda ne derece belirleyici olduğunu da...
Peki ya bizi başarıya götüren beceri ve yeteneklerimiz değil de İnanç Biçimi yani Zihin Yapımız ise?
Stanford Üniversitesi Psikoloji Profesörü olan Dr. Carol S. Dweck'in Mindset adlı kitabında da anlattığı gibi iki çeşit zihin yapısı var. Bu iki şekil biribirinin tam tersi diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse biri "başardığımdan emin olmalıyım" derken diğeri "gelişip, öğrendiğimden emin olmalıyım" der. Biri zorluklardan kaçarken diğeri meydan okumalara daima açıktır. Biri sonuca odaklıyken diğeri süreçle ilgilidir. Bu şekillere hepimiz bir yerlerden aşinayızdır aslında. Ancak bunlardan ilki yani Sabit Zihin Yapısı ( Fixed Mindset) doğuştan gelir. Diğeri ise Geliştirilebilir Zihin Yapısıdır ( Growth Mindset).
İcracılar ve aslında tüm sahne insanları yeteneklerinin ve becerilerinin sabit ve değiştirilemez olduğu inanç biçiminden yola çıkarlar ve bu inanç kalıbı da sürekli ne kadar "iyi" olduklarını kanıtlama aciliyeti yaratır. Bu inanca sahip bir icracı için en korkutucu düşünce başarısız olmak düşüncesidir. Başarısız olmak bu kişiler için gerçek bir "yenilgi"dir. Burada olayın kendisinin yenilgi olduğunu söylemekten öte aslında "kendilerinin" bir fiyasko olduklarına inandıklarının altını çizmek istiyorum.
İkinci inanç kalıbıyla hareket eden icracılar ise her tecrübeye bir gelişim ve öğrenme fırsatı, keşif olarak bakarlar. Bu Zihin Yapısı kişinin yetenek, beceri ve ustalığının "çaba" ile geliştirilebilir olduğu fikrine dayanır. Bu kişiler bilirler ki yıllarca harcadıkları çabalar, gördükleri eğitimler, zorluklar, hayatları boyunca onların gelişip öğrenmesine ve olmak istedikleri kişi olmalarına yardım edecektir.Bu kişiler kesinlikle "süreç" e odaklı yaşarlar.
Buradaki en önemli mesaj şudur:
*Çaba zorunlu ve gereklidir.
*Öğrenme ve keşiften gelen başarı sonradan edinilir, sanılanın aksine doğuştan gelmez.
*Zihin Yapısı "DEĞİŞTİRİLEBİLİR!"
Sizin zihin yapınız hangisi?
Kendinize neler söylüyorsunuz zihninizde?
Gerçekten "iyi" olduğunuzu kanıtlamak mı istiyorsunuz yoksa öğrenerek gelişmek mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder